Black Advaita

Klinkt lekker stoer maar zo is het hier niet bedoeld.
Advaita volgens de Indiase overlevering richt zich op het zelf dat gelijk is aan God. Dit zelf is niet van deze wereld.
Binnen de Indiase Advaita is bijvoorbeeld  de Bhagavad Gita een belangrijk boek. Een boek dat volgens mij helemaal niet te sprake komt binnen de Advaita hier in het Westen, ook wel de Neo-Advaita genoemd.
Daarin staat bijvoorbeeld:
‘De wijzen bereiken de onvergankelijke, eeuwige
staat wanneer zij, bevrijd van hoogmoed en misleiding, hun liefde voor de zintuiglijke dingen overwonnen hebben; wanneer zij door afstand te doen
van begeerte en door hun blik vast op het Zelf te
richten, niet meer heen en weer worden geslingerd
door de elkaar tegengestelde gewaarwordingen, zoals vreugde en smart.’
(Internet:  http://www.arsfloreat.nl/documents/Gita.pdf)
Volgens mij lijkt de Neo-Advaita daarentegen op een pretpakket: je kunt doen waar je zin in hebt. Alles is God. God is alles.
Volgens mij ontstijg je met deze redenatie niet de wereld. Als alles alles is.
Als klei de wereld is en alles van klei is, dan is iedere vorm klei. Alles is gelijk aan alles, niet waar?
Maar is het zelf de wereld, die we waarnemen?
Is de wereld uit het zelf ontstaan?
Of is de wereld eenvoudig de wereld en is dat dan ook altijd zo geweest. Materie of energie heeft in werkelijkheid nimmer echt een begin gehad. Slechts vormen van energie  komen en verdwijnen. Schepping na schepping na schepping. … Dood na dood na dood… In andere worden: er bestaat enkel verandering.
Maar God, het zelf, is niet van deze wereld, zoals de ruimte in een aardewerk niet van klei is.
Maar… als er wordt beweerd dat God alles is en alles God, dan ben je wat je waarneemt. Zoals de denker en de gedachte, gewoon enkel het denken zijn, hetzelfde. De denker is enkel een bepaalde som van gedachten. Dus de denker is geen bestaande realiteit naast het denken of de gedachte. Maar het zelf daarentegen wel, is geen onderdeel van de wereld, geen onderdeel van wat we waarnemen.
Als je God niet hebt gerealiseerd, kun je heel makkelijk in de illusie verkeren dat de denker het zelf is. Je kunt je dan ook wegdenken uit deze wereld en er toch een mee zijn. Dat kan theorie of filosofie met jou doen, beste!
Het ware zelf is echter volkomen uniek. En niet van deze wereld.
Niet uniek omdat ieder zelf anders is dan het zelf van een ander. Maar uniek omdat de wereld het niet kent, niet kan kennen.
Alleen JIJ bent JIJ. En er is maar een JIJ: IK. En IK kan enkel IK zeggen! De aardewerken geven de illusie van diversiteit wat de ruimtes in de aardewerken, maar er is in werkelijkheid maar een ruimte. De innerlijke ruimte is een illusie. Er beslaat helemaal geen innerlijke en uiterlijk ruimte. Of grote en kleine ruimtes. Niets is niets. En DAT ben jij.
Black Advaita is geen product uit de verlichting van iemand maar uit het denken van iemand. En stimuleert dus ook het ego. Het ego dat denkt dat ie het zelf is.
Ik beweer hier zeker niet een specialist te zijn van de Advaita Vedanta of alles echt te weten over de zogenaamde Neo-Advaita. Trouwens de Westerse kan in principe heel goed lijken op de Indiase maar dan zonder al die hocus pocus, van de traditie.

crown-2924543_640

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.