Ontwaakt of niet?

Sri Ramana Maharshi zei dat alleen de zoeker zo denkt: dat de een ontwaakt is en een ander niet. Dat men hem voor ontwaakte zag en men zichzelf niet. Hij echter zag iedereen als gerealiseerd.
Als dat zo is, valt er niets te bereiken, hoogstens dat de waan van niet-gerealiseerd zijn wegvalt.
Je bent er dus al. Maar je verzet je daar tegen. Zoiets als een vis in het water die naar water zoekt. Dat zoeken maakt jou dan ongelukkig en niet dat je niet al gelukkig bent.
Blijkbaar is dat zoeken zo destructief dat we er ons doodongelukkig bij voelen.
Misschien probeer je dat ongelukkige gevoel te hanteren en/of te verdoven door Mindfulness, CBD, wiet, Prozac, alcohol misbruik, zazen, joggen, overdadig snoepgedrag,… wat dan ook!…
Als geluk niet iets toevalligs is, geen prijs uit de loterij maar ons geboorterecht dan zijn we behoorlijk verblind, onwetend.
Het is een feit dat een onrustige geest leed bewerkstelligt.
Een ouder die wacht op zijn of haar kind, dat nog niet thuis is, s’avonds laat, martelt gauw zichzelf met deze mogelijke verschrikkelijke onrust.
Zo kan de zoeker zichzelf martelen geheel of min of meer onbewust.
Feit: je bent er al.
Feit: je neemt al waar.
Feit: dat doet geen ander voor jou.

Maar twijfel zorgt voor verdeeldheid en niet dat we van nature verdeeld zijn. Kijk eens in de ogen van een puppy, een jong kind, of gewoon naar de zon, de wolken,… Zoekt de zon nog ergens naar, naar zichzelf?
Het jonge kind wordt van alles aangepraat en daardoor begint het steeds meer zich onzeker te voelen. Eerst kon het zich vrij en blij voelen,… Maar zoals de waard is, vertrouwt het zijn gasten, en kinderen hebben een groot geloof… Dat geloof wordt makkelijk misbruikt door zogenaamde volwassenen!…
Kunnen we teruggaan naar de basis die eigenlijk nimmer weg is geweest?
Als onze wezenlijke natuur OK is, wat is dan niet zo OK?
Als je niet langer kijkt naar jezelf, winnen anderen terrein in jouw leven, als mens. Als je naar jezelf kijkt, kunnen anderen vertellen wat ze willen maar jij weet beter. Als je geen nee kunt zeggen, word je makkelijk onderdeel van de maatschappij met al haar oppervlakkigheid.
Sri Ramana Maharshi zei als tiener radicaal nee.
Hij wist als ‘kind’ te overleven. Ook had ie daarvoor begrepen niet het lichaam te zijn maar DAT wat niet het lichaam is.
Stilte werd zijn boodschap.
Ja, je bent er immers al.
Een jong kind weet niet dat het ontwaakt is en geniet toch de volle teugen daarvan maar kan zich door zijn onwetendheid over zijn natuurlijke staat niet beschermen tegen het denken, dat als ego zich steeds meer gaat nestelen als een ziekte in zijn leven.
Een goddelijk kind als Sri Ramana Maharshi wijst ons dan daarop! Dat’s alles.

dog-3071334_640.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.