Wetenschap, psychologie, filosofie, esoterie,… en zelfkennis

Zelfkennis is geen kennis uit een boekje. Noch wetenschappelijk, noch filosofisch, noch…
Zelfkennis gaat niet over het kijken via de ogen van iemand anders. Het maakt niet uit hoe groot, klein, geleerd, esoterisch,… deze persoon is!
Zelfkennis is direct.
Je vergeet al je gewone kennis.
Je kijkt niet naar het lichaam via je laboratorium. Je luistert niet naar je ademhaling via wetenschappelijke instrumenten. Je kijkt niet naar je gedachten met een psycholoog,.. nee, niets van dat alles!…
Alle conclusies, beschouwingen en informatie over jou laat je los. Je durft en kan alleen staan. Pas dan alleen kan er sprake zijn van zelfkennis, omdat deze nimmer tweedehands is.
Praatjes over hoe onze hersenen waarnemen, gooi je overboord (niet omdat ze waar of niet waar zijn). Je kijkt niet langer via het denken, via het verleden. Je overstijgt het denken.
Zelfkennis vraagt eenvoud. Zelfkennis is radicaal en hier en nu. Zelfkennis is geen bepaald verlangen of angst ergens voor.
Wat gebeurt er als je je niet langer mee laat slepen door allerlei gevoelens en gedachten?…
Wat gebeurt er als er geen verzet is naar de banaliteit en eenvoud van het moment, het bestaan?
Kun jij zonder verzet en tweedehands-kennis aanwezig zijn?
Je zult ontdekken dat je er al bent, dat je al heel bent, dat er al sprake is van helderheid, zien. Je zult haat zien, afgunst, geilheid, verdriet, angst, honger, pijn, hoop, waan,.. En het zal niets langer met jou doen omdat JIJ vrij bent van deze wereld. Dat je wel in de wereld bent maar niet van de wereld. Dat er sprake is van bewustzijn zonder centrum, dat er sprake is van keuzeloos gewaarzijn. Dat er geen sprake is van dat er iemand nog lijdt. Er is niemand om te kwetsen. Lijden is niet iets van wat we werkelijk zijn.
Onvoorwaardelijke vrijheid verzet zich nergens tegen maar identificeert zich ook nergens mee. Dat is een enorm verschil maar dat kan ik onmogelijk aan jou overdragen, dit hier is slechts een vingerwijzing naar Dat, dat wat we werkelijk zijn.
Zelfkennis is een sprong, een sprong in het niets. En als jij ooit dacht iemand te zijn… Controle vraagt iemand, controle vraagt om verlangen of angst. Zelfkennis verwerpt iedere vorm van zelfcontrole. En zien is altijd onbelemmerd geweest.
Keuzeloos gewaarzijn is het begin en einde van alles. Ons menselijk bestaan vraagt niets, helemaal niets om werkelijk tot bloei te komen. 

tattvamasi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.