‘Super-ego?’

Volgens mij het denken dat zich heeft weten op te splitsen in twee ego’s. Meester en dienaar. Een meester die jou tot god heeft gemaakt of tot het meest kleinzielige wezen hier op aarde! Het super-ego dat op de achtergrond opereert zoals een maffiabaas of zeer dominante vader of moeder.
Je zult er maar last van hebben!…
Toch zijn er ook stemmen die ons helpen. Zoals iemand me weleens vertelde over een stem die ingreep bij het verkeer, de persoon waarschuwde! Was dat een engel, de Heilige geest?…
Horen wat je wil horen, is weer een ander verhaal, lijkt me!
Het denken is volgens mij de grootste toneelspeler allertijden.
Het denken, dat gelijk is aan de gedachte en de denker en net andersom: een pot nat.
Ik en mijn denken, is dus een volstrekte illusie of ‘ik’ moet staan voor niets, niemand. Geloof je dus in ik als iets afgescheidens van het denken, tegenover het denken, dan heb je volgens mij beslist te maken met dat zogenaamde super-ego.
Wanneer je het denken hebt begrepen, doorzien, dan kan het een instrument zijn. Het hart dat dan als een zon zijn licht laat schijnen in het denken. Het denken kan op hol slaan. Het denken kan de mens verwarren. Juist ja, je bent niet het denken, je bent niet de gedachten, je bent niet de denker! Daar kom je niet achter door het denken. Daar kom je toevallig achter, als je alert bent. Want het denken laat zich niet betrappen als je er bewust op gaat letten.
Het denken lijkt op een hond, die je vriend kan zijn maar je ook naar je strot kan vliegen, ja je eigen hond!
Alles is uitgevonden door het denken, wat je niet direct terug kunt voeren op de natuur. Ons brein is een schepping van de natuur, natuurlijk… maar wordt door het denken steeds onnatuurlijker. We lijken steeds meer onderdeel te worden van de pc-wereld. ‘Piep piep!’ En dat maakt ons echt niet gelukkiger als mens.
Wie dient wie?
Als jij door het denken wordt geregeerd, is jouw hart blijkbaar nog niet ontwaakt. Als jij weet wie jij werkelijk bent maakt het denken geen kans meer.

horror-2581018_640

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.