Een leraar hoeft nog geen guru te zijn…

Sommige mensen vinden persoonlijke verering heel leuk. Zoals bijvoorbeeld popsterren met hun groupies! Grenzen kunnen daarbij heel makkelijk worden overschreden.
Je vindt het zelfs bij motorclubs waarbij de mannen zichzelf als onverslaanbare goden zien en groentjes en vrouwen alles voor hen over dienen te hebben.
Nu heb je dat dan ook bij leraren die zich als een guru gedragen en zelfs daarbij nog een ashram om zichzelf heen hebben laten oprichten. Er gebeuren dan van die voorspelbare dingen, als lust naar macht, geld en seks.
Niets mis met iemand die een serieuze boodschap over zelfkennis wil brengen en daarbij zelf in alle eerlijkheid zijn/haar ervaring deelt. Er zijn geen garanties, al willen mensen die meteen zien en worden leraren op een voetstuk gezet maar…  er ook weer even makkelijk vanaf gestoten!…
De Kerk vond het nodig van Jezus een god te maken. Hem te aanbidden als God zelf. Terwijl Jezus van Nazareth, de timmerman zoon, enkel zijn eenheid met God benadrukte. Toen iemand zei, goede meester, reageerde hij met: alleen God is goed!
Ook Sri Ramana Maharshi wilde niet als een god behandeld worden. Hij wilde zelfs niet dat de bezoekers anders zouden behandeld worden als hij, bijvoorbeeld aan tafel, met het uitdelen van eten!…
Franciscus van Assisi beschouwde iedere bezoeker als Christus zelf.
Een spirituele leraar zou geen guru moeten willen zijn met een ashram. Maar zijn liefde voor de Waarheid wel gewoon behoren te blijven uitdragen. Zo is het ook met de zoekers: zij zouden niet iemand willen moeten vereren. En hun liefde voor de Waarheid zou belangrijker behoren te zijn dan het willen organiseren ervan.
Het gaat bij mij niet om wat wel en niet mag maar om wat werkt en wat niet, wat de geschiedenis al zo vaak heeft bewezen!
…Leo Gura: ‘Gurus sleeping with their students does become corrupt and problematic. Especially if they do so frivolously. It’s a classic guru trap.’
…Jiddu Krishnamurti zei: Je gaat een gids die jou de weg heeft uitgelegd toch ook niet aanbidden?!

francis-of-assisi-2647827_640

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.