Kill the Buddha

Wanneer je een boeddha op je pad tegenkomt, dood hem dan, is een bekende zen-gezegde!
Sommigen nemen deze uitspraak letterlijk: Er zijn aanslagen geweest op de historische Boeddha, op Osho, op Jiddu Krishnamurti, Socrates werd vermoord en Jezus,…
Maar het betreft dat je niet voorbij moet gaan aan jouw innerlijke boeddha. Sommigen zijn al blij met het vinden van een uiterlijke boeddha, verlichte!… Zij geloven bijvoorbeeld dat ze hetzelf nog niet kunnen worden, niet in dit leven.
Dat gezegde zegt, weg met die uiterlijke boeddha!
‘Maar wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, want u sluit het Koninkrijk der hemelen voor de mensen; u gaat er immers zelf niet binnen, en hen die er binnen willen gaan, laat u er niet binnengaan.’ – Jezus volgens Mattheus. Ja, sommige ‘boeddha’s’ zijn valse leraren en zullen enkel een dwaalleer doorgegeven! Het zijn mogelijke zakkenvullers en mensen die slechts uit zijn op aanzien!…
Toch kun je volgens mij een uiterlijke boeddha niet zomaar afwijzen. Eerst zul je de feiten – zover mogelijk – onder ogen moeten komen. Want er is niets mis met een boeddha, alleen als het ten koste gaat van jouw innerlijke verlichting! Je hebt cultus omtrent een persoon waarvan beweerd wordt dat hij/zij verlicht is, volgens mij lijkt dat meer op een speelkwartier of zoiets! Het vraagt moed om alleen te staan in waarheid. Maar we hebben het verschrikkelijke bijgeloof dat je mensen die iets te geven hebben ook moet vereren! Het verheerlijken geeft blijkbaar onszelf dan het gevoel van een zekere zekerheid, waarin weet ik dan niet…
Dus wanneer je een boeddha wilt opruimen zou je hem toch eerst in de ogen moeten zien. Sommige mensen hebben enkel vooroordelen naar alles en iedereen dat maar beweert verlicht te zijn of gerealiseerd. Ze verwerpen iedere leraar en volgens mij daarbij ook hun eigen innerlijke leraar. De innerlijke leraar is iets anders dan je denken-denken. Het heeft ook weinig zin om tegen zogenaamde autoriteiten te zijn en je eigen innerlijke autoriteit daarbij te ontzien.
De innerlijke boeddha vraagt aandacht maar kan in mijn ogen onmogelijk in strijd zijn met een boeddha buiten jezelf. Er is immers maar een boeddha!
Namaste!

buddha-2452204_640

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.