Anti-Guru?

Ik heb mensen gezien die anti-alcohol waren betreffende hun man of vader en later zelf een probleem kregen met alcohol!
Ook Andrew Cohen had heel veel kritiek op de zogenaamde verlichte zielen. Hij vond dat hun gedrag niet klopte, niet in overeenstemming was met de realisatie. Dat vond ie vreemd! Hij geloofde dat iemand die zegt verlicht te zijn ook zulk verlicht gedrag dan moet verspreiden. … Nou dat heeft ie geweten! Hij werd zelf op een gegeven moment afgeserveerd door zijn volgelingen!…
Kijk dus uit waar tegen je je verzet!
Net of dat het leven zegt: ‘Goed, kritiek is OK maar je moet niet overdrijven want we zijn allen mensen. En denk je van niet? Dan komt nu hier jouw show!’ Geen begrip hebben, kan dus een gevaar voor jezelf gaan opleveren. Zoals Christus al zei: Kijk uit met je oordeel over anderen! Toch had ie wel degelijk kritiek!…
JKrishnamurti zei dat de mens goedgelovig is: dat bewijst deze – zeer bekende – trailer wel: https://youtu.be/OXUzG6YKuvo van Kumare!
Kan je het de mens kwalijk nemen dat ie zo graag dat ziet, wat ie wil zien?
Ik ben dus niet anti-guru maar ik geloof niet in guru’s met hun ashrams, wel in het simpele leraarschap. Sprekers die de moeite nemen om hun boodschap onder de mensen te brengen, omdat zij nu eenmaal iets willen aandragen waarvan zij hebben gezien, begrepen dat veel mensen daar behoefte aan hebben.
Toen ik Osho (destijds Bhagwan) zag, leek ik een nieuwe Jezus te zien. Hij zag er zo eenvoudig uit! Sprak zo helder!… Hij was simpel gekleed, in het begin. Beslist geen showman en hij sprak zich uit tegen alle ismen! … Toen, kwam er op een gegeven moment een boekje uit: Book of Rajneeshism! Een nieuwe religie met als kern: leven, lachen en liefde!
Bhagwan Shree Rajneesh was zelf in de val gelopen, dat was toen in Amerika met Sheela!… (De interessante en confronterende Wild Wild Country zesdelige documentaire op Netflix gaat daarover.)
Goh, wat zijn er toen veel mensen afgeknapt!… En Osho moest Amerika verlaten!…
Ik vernam… dat zelfs Alexander Smit zijn mensen een mala liet dragen met een fotootje van hemzelf erin!…
Krishnamurti bleef zijn hele leven lang kritisch betreffende guru’s en hun volgelingen! Maar werd er niet zelf eentje!… Toch wordt hij ook op een zekere manier vereerd door zijn vrienden!…
Volgens mij hoort het guruschap niet meer bij deze tijd. In deze tijd dat Sint en Piet ook worden bekritiseerd en #metoo opdook!  Maar laten we het kind niet met het badwater weggooien! Nu is de roetpiet in opkomst! En vrouwen vragen nog altijd om – gezonde – aandacht!…

good-1123013_640

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.