‘Waarom het bewustzijn niet oneindig is’

Dat is een typische bewering van het ik-bewustzijn. Het geconditioneerde denken, de zogenaamde wetenschapper, de anders gelovige, de wereldse mens, … Mogelijk geheel terecht binnen hun denkgeest, niet waar?
Dat wat oneindig is en tevens bewustzijn zelf heeft helemaal geen enig bewijs nodig van iets of iemand om te bestaan. Zelfkennis betreft het zelfonderzoek. Jij bent zelf het antwoord. En niet iets dat jij bestudeert. Het antwoord valt niet buiten jou om! Wetenschappers kunnen iets of iemand bestuderen, onderzoeken. Iets wat zij waarnemen.
Maar je kunt bewustzijn niet waarnemen als iets, want dan kom je bij het brein uit, het lichaam. En het brein is beperkt.
Als je denkt dat het brein de bron is van bewustzijn, blijf je automatisch daardoor in een kringetje draaien, lijkt me. Sommige onderzoekers zijn hier heilig van overtuigd, dat je niet meer dan het brein bent.
Er is niets tegen wetenschappelijk onderzoek. Maar de leus: ‘Het is niet bewezen,’ wordt vaak misbruikt! Want… heel vaak is ook niet het tegendeel bewezen en dat… wordt dan niet vermeld!…
Goed… Volgens mij hoeft iets dat niet bewezen is door de wetenschap, geen probleem te vormen voor eigen onderzoek.
Dat bewustzijn in mijn ogen oneindig is, is beslist geen hersenschim of enkel een bepaalde theorie of filosofie. Daarom dan ook dat ik hier niemand wil overtuigen via een goeie theorie e.d. Want alles wat het denken verzint kan ook weer door datzelfde denken geheel omgedraaid worden. Dus met dat denken zul je dan geen antwoord vinden, juist ook niet omdat bewustzijn zelf, buiten dat denken ligt. Bewustzijn valt niet onder de wereld van verschijnselen, zogezegd. Dat wat juist wetenschappelijke onderzoekers zo hard nodig hebben om antwoorden te vinden.
Het leven wil blijkbaar, dat niets en niemand de autoriteit kan voeren over dat wat strikt heilig is. Het antwoord ligt dan ook binnen het heiligste domein. Of moet ik zeggen, is enkel te betreden via de poortloze poort?…
Je zult alles achter je te dienen laten, al je vooroordelen. Zoals zen ook zo mooi zegt: ‘De Waarheid is niet het probleem maar je mening over de waarheid.’
Niet mijn mening of die van jouw is belangrijk bij zelfonderzoek.
Zelfkennis is direct, dus je kunt lekker vergeten wat ik geschreven heb. Een discussie hierover heeft dan ook niet echt zin. Het is een vingerwijzing meer niet. Die kun je opvolgen of niet. Maar een discussie houden over mijn vinger heeft geen nut!…

torii-363637_640.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.