De Stelling

‘Het non-dualisme verwijst naar het Ene, de bron waarvan en waaruit alle waarneembare vormen ontspruiten. “Iets” wat voortkomt uit het Ene kan nooit iets anders zijn dan dát waar het uit voortgekomen is, het Ene. Het vormeloze en de vorm kunnen niet van elkaar gescheiden worden. Daarom is het één geheel en kan het nooit tweevoudig of duaal zijn.’ – Is dit de stelling van alle ‘advaitisten’? – De bovenstaande aangehaalde tekst komt van Joanika (https://joanika.nl/wat-is-advaita/).

Vroeger dacht men nog dat alles uit God kwam, de schepper van alles. Maar Boeddha twijfelde daar in zijn tijd al aan. Als er een universele God is, onafhankelijk wezen, is hij niet de schepper van de wereld. Want dan zou hij eenvoudig onderdeel zijn van diezelfde wereld, onderworpen aan zijn eigen wetten!
De boeddhisten verwerpen niet zozeer het geloof in een God maar God als schepper!
Met de evolutietheorie van Charles Darwin is er veel veranderd binnen ons denken wat de wording van mens, dier en plant betreft. We zijn als ‘schepsels’ een hele lange weg gegaan!

Dat wat je werkelijk bent, valt niet onder de wereld van verschijnselen, deze verschijnselen bevatten het element tijd, verandering, proces,…
DAT bestond altijd al. Net als de wereld in principe. Vormen komen en gaan maar in wezen was de wereld altijd al aanwezig, zonder begin en eind. Planeten komen en gaan en dergelijke. Alles wat gekomen is zal ook weer verdwijnen. Klei in al haar oneindige vormen heeft zelf geen begin gehad. Want hoe ontstaat uit absoluut niets iets? Elk proces is en blijft een proces.

Als je gelooft in een schepper, geloof je ook dat alles op die manier een is maar ik zeg je: God is niet van de wereld.
Geest en materie hebben elkaar altijd beïnvloed, op die manier is er sprake van ‘schepping’.
Maar dat wat God is, is geen bepaalde geest. Zoals de zon niet de maan en de aarde is maar toch zijn licht daar laat schijnen.
De wereld volgt eigen wetten, materie beïnvloedt materie. Maar staat ook onder de invloed van de geest. Denk maar aan het placebo-effect. De geest kan wel degelijk materie beïnvloeden.
Ook deze geest heeft in werkelijkheid geen begin en eind gehad maar is wel aan verandering onderhevig, bijvoorbeeld: een mens denkt nimmer hetzelfde. Heeft mogelijk tussen de 60.000 en 70.000 gedachten per dag! De geest is oneindig en tevens beperkt tot zichzelf. Je kunt oneindig denken over van alles en oneindig kennis verzamelen maar het is nimmer genoeg en daarom beperkt!

Vroeger kon men niet teruggaan in de tijd. Zag men enkel het eind resultaat: de mens, dier en plant. Maar door fossielen kon men een weg terugvinden in de tijd. En ontdekten men de afwezigheid van een schepper!
Toch verwierp Darwin niet in het geheel God, hij wist niet dat ie nu wel of niet bestond. Net als de Boeddha maakte hij er verder blijkbaar geen punt van. Hij richtte zich op wat hij zag in de natuur en zijn onderzoek besloeg vele jaren en vele reizen. Zijn theorie is dan ook niet toevallig enkel een bepaalde theorie maar is wetenschappelijk onderbouwd.

De oude filosofen van non-dualiteit geloofden dan mogelijk ook allen in een schepper en zijn schepping. En dat daarom alles een is!
Ik zeg ook dat alles een is, op wereldniveau, ja alles is immers energie. Maar energie is niet zonder tijd. En God wel!
Juist ja: Ik Ben is niet van deze wereld. Maar er wel in. De wereld heeft er geen invloed op! De bodymind, bestaat uit geest-en-materie. Als Ik Ben gerealiseerd wordt als waarheid, heb je Gezien dat je niet het denken en het lichaam bent. En dat is absolute vrijheid!

dandelion-1557110_640

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.