Stelling van de Dag

Volgens mij is dat bij non-dualiteit altijd: Tat Tvam Asi.
Tijdloos hetzelfde.
Alleen het denken kan verveeld raken.
Eigenlijk hoeven we geen krant te lezen of naar de NOS te kijken.
Bekend voorbeeld:
Op een dag kwam er een jonge man bij God en wilde de Waarheid weten.
Aan deze man vroeg God eerst om een glaswater, voor dat Hij antwoord zou geven!
De man daalde de hoogste berg weer af, om in het dal een glaswater te halen.
Daar ontmoette hij een hele leuke jonge dame. Hij trouwde met haar en samen kregen ze een kind. Toen… kwam er een overstroming en samen met zijn gezin vluchtte hij het dak op van hun woning. Pas toen… begon hij weer aan God te denken!…
Met andere woorden: We laten ons zo makkelijk afleiden en lijken wel de hele dag te zoeken naar een of andere verstrooiing.

Vlak voor dat Jiddu Krishnamurti stierf vroeg hij zich hardop af (zo gaan de verhalen): Of dat hij gefaald had, dat mensen alleen maar al die jaren naar hem waren komen luisteren als entertainment.  – Pijnlijk, nietwaar?  – En daarbij had dan niemand hem begrepen.
Wat was er nu zo speciaal aan zijn boodschap, dat – mogelijk – niemand hem begreep? Zijn boodschap ging in ieder geval niet om een ervaring van non-dualiteit. Zijn boodschap bereikte dezelfde diepte of hoogte als die van de Boeddha, weergaf K.
Iedere geestelijke leraar kan jou bij je hand nemen en je nog verder leiden, indien mogelijk. Boeddha zelf was die weg gegaan met diverse leraren totdat hij niet meer verder met hen kon komen. Zij spraken vol lof over hem! Maar hij weigerde hen op te volgen!… Zijn passie voor de waarheid was enorm, onuitputtelijk!… Uiteindelijk bereikte hij alleen, het nirvana.
De stelling van de dag was voor Gautama de Boeddha de Waarheid.
Voor onszelf kunnen we heel makkelijk beweren de Waarheid te kennen maar is dat dan ook zo? Zelfs zen zegt: ‘Kleine twijfel, kleine verlichting. Grote twijfel, grote verlichting.’
Voor mij maakt het niet echt uit wat iemand heeft gerealiseerd: als hij/zij maar daarbij volledig alert blijft. Zodat de deur niet gesloten wordt, als deze toch nog open dient te blijven!… Volgens mij is de eerste stap het belangrijkste: Ga je weg met God!…

away-3408119_640.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.