Idioot!

Bestaat er zoiets als normaal en gekte?
Als je gelooft in verlichting, realisatie,… geef het een naam. Bestaat er dan wel zoiets als dat jij gek kan zijn?
Mijn moeder zei vaak: Er lopen meer gekken buiten dan dat er zitten in een inrichting. En Jan Foudraine (Swami Amrito) zei, de hele wereld is krankzinnig!
Osho beschouwde politici als gek.
De mop die hij daarover weleens vertelde was: In een etalage lagen breinen. Met diverse prijskaartjes erbij. Bij het brein van een politicus lag het duurste kaartje. Waarom, vroeg iemand: Omdat deze nooit gebruikt is, meneer!

Vroeger zag ik eens op een soort van geestelijke-gezondheid-beurs de volgende tekst prijken: ‘Heb je weleens een normaal mens ontmoet en beviel het?’

Wanneer is iemand gek?
Krishnamurti wees op het innerlijke conflict: dat we dan niet op Een lijn zitten met onszelf.
Wanneer zijn onze zintuigen, gedachten en gevoelens op Een lijn?
Wat ik begrepen heb wordt Mindfulness ook wel gebruikt om een zekere gekte in onszelf als mens te bestrijden, aan te pakken!

Ben je een idioot als je door het rood rijdt en niet tot een of andere hulpdienst behoort?

Ben je van lotje getikt als je heel luidruchtig gaat telefoneren in een trein, met allemaal mensen om je heen?

Ben je gespleten, innerlijk in conflict, als je zegt van dieren te houden maar wel iedere avond per se dat ene stukje vlees op je bord wil zien?

En wat is verlichting in hemelsnaam, de zoveelste gekte van de mens naast o.a. zijn behoefte aan voetballen kijken, zich vol hijsen, en mogelijk daarbij agressief gedragen?
Ben ik gek? Ja, stapel!… stapelgek op Chandra!
Maar serieus, kunnen we bij onszelf zien dat we niet helemaal tof zijn?

Betekent zelfkennis niet simpelweg het beëindigen van dualiteit, gespletenheid?
En dat we het eeuwige aanzien voor het eeuwige en het beperkte menselijke voor het beperkte menselijke. Dat we deze twee niet omdraaien of op een hoop proberen te gooien, een hutspot van ons leven willen maken! 😉
Het eeuwige is niet in conflict met het tijdelijke maar het tijdelijke wel met zichzelf, lijkt me!
Hier kun je alleen echt uitkomen, niet door je op het tijdelijke te concentreren zoals de wereldse hulpverleners dat veelal doen maar door het eeuwige volledig bewust te worden, te zien als jezelf!… En je bent Dat, zonder enige twijfel of twijfel je daar toch nog aan?
Geloof zal deze twijfel niet echt weten weg te nemen, enkel zelfkennis hier en nu.
Wees geen idioot door te beweren dat je vrij bent maar toch onderworpen bent aan diverse tegenstellingen. En een paradox is niet hetzelfde als een tegenstrijdigheid.
God kennen is een paradox. Er is geen weg naar en toch moet je het zien.
Niet het werken aan jezelf als mens zal jou echt vrij maken maar weten wie je werkelijk bent. Dat is het mooie aan advaita/non-dualiteit/zelfkennis… Dat je rechtstreeks ziet, dat zien actie is, transformatie. Dat zelfkennis einde maakt aan onze innerlijke gekte.
Ja, de wereld zit vol van krankzinnige mensen en dat is geen oordeel maar een waarneming. En trouwens wie tegen oordelen is zou geen mensen moeten oordelen die toevallig weleens oordelen. Ja, dat is de gekte van hen die zo tegen oordelen zijn: dat ze niet zien hoe zij oordelen over andere mensen die echt kritisch durven te kijken, naar zichzelf en anderen!
Verlichting vraagt om grote twijfel! Wie niet eens kan twijfelen aan zichzelf en daarbij tegen iedere autoriteit is, vormt op die manier een autoriteit voor zichzelf. Ja en dat is dan behoorlijk gek.

fantasy-2417837_640

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.