Geloof

Je kunt alles geloven wat je wil maar dat maakt van je geloof nog geen waarheid.
Ook wetenschappers geloven, hebben privé-stellingen. Heel makkelijk kan gezegd worden: Dat is niet bewezen! Maar… is het tegendeel dan wel bewezen?
Zelfkennis gaat niet over geloof maar over direct zicht in jezelf: naar jezelf kijken gaat niet in conflict met je omgeving. Je neemt alles waar wat je simpelweg spontaan waarneemt. Je hoeft je dus niet te gaan afzonderen om naar jezelf te gaan kijken. Jij bent onderdeel van alles en alles is een onderdeel van jou en toch… begin je daar waar je bent, hier en nu.
Je hoeft niet je geloof ergens in op te geven. Zelfkennis gaat juist over naar jezelf kijken en dan zie je vanzelf wel wat niet klopt of wel, toch? Geloof vraagt aandacht als geloof in jezelf opduikt, lijkt me! Als je echt geheel vrij bent in het kijken naar jezelf, zul je vanzelf doordringen tot de waarheid van alles wat speelt. Vrijheid gaat aan vrijheid vooraf. We kunnen ons geloof niet zomaar overboord gooien, de kans is dan heel groot dat er een ander geloof voor in de plaats komt.
Iedereen gelooft wel ergens in, al is het in je kind die volgens jou nooit iets verkeerd doet!…
Geloof is geen probleem als we niet bang zijn er echt naar te kijken, te toetsen in de praktijk indien mogelijk!
Geloof gaat over bepaalde ervaring, bepaalde kennis,… maar net te beperkt om het als harde wetenschap door te laten gaan, en net te weinig om het als een echte wetenschappelijke theorie naar voren te brengen, lijkt me!
Misschien geloof je wel dat jouw partij zal winnen, is dat wetenschap?
Omdat je iets niet kunt bewijzen wil het niet zeggen dat zulk geloof in het geheel geen zin kan hebben.
‘Ik geloof dat ik toch de deur niet op het nachtslot heb gedaan,’ dat geloof van ‘wel’ of ‘niet’… Een van die twee valt vanzelf weg, bij het checken ervan. Maar wie niet wil checken gelooft blijkbaar graag en in mijn ogen is geloof niet daarvoor bedoeld. Je kunt natuurlijk ook aan je geloof gehecht zijn geraakt, een gevoel van zekerheid erdoor ervaren, zoals met je kind: dat alles OK is.
Zelfkennis rekent af met al je gehechtheden. En hierop kun je alleen niet vooruitlopen! Alleen nu kun je jezelf kennen. Zelfkennis is geen een of ander zelfbeeld maar verbrandt alles wat het in de weg staat. Dat gebeurt vanzelf. Inzicht is transformatie. Zien is actie.
Geloven doe je niet alleen in de kerk, want dat is simpel omdat zo te denken!

dreamcatcher-336639_640

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.