Door God geroepen

Is er maar een God?
Aanbidden moslims, joden, christenen en anderen dezelfde God?
Natuurlijk is er maar een God maar het lijkt er niet op.
Zo schijnt voor ieder land de zon anders. Spreken we van de zon in Egypte en in Holland.
Spreken we van de zon op de Noordpool en Lapland en Zweden.
Profeten en leraren als Mozes, Jezus en Mohammed hadden kritiek in hun tijd op hun omgeving. Zij voelden zich geroepen door God daar iets aan te doen, nietwaar?
In India worden zulke leraren Avatars genoemd. Goddelijke incarnaties. God drukt zich dan uit in en door een mens. God wordt dan niet alleen uiterlijk ervaren maar ook innerlijk. Net zo goed dat mensen God ervaren doormiddel van een boek, zoals de Koran en het Nieuwe Testament.
We weten, begrijpen dat het vlees zelf niet God is. We begrijpen dat het papier zelf niet God is maar daar zoeken we ook daar God, zijn Aanwezigheid, nietwaar?
Jezus sprak over zijn eenheid met God. God zag hem als zijn zoon.
Als ik me een voel met mijn werkgever en hij me als een zoon ervaart, heeft daar niemand moeite mee, toch? ‘Als ik een zoon had, dan was hij het.’…
God is een.
Ook Jezus zei dat:
‘Opnieuw nam de duivel Hem mee, nu naar een zeer hoge berg, en hij liet Hem al de koninkrijken van de wereld zien, met hun heerlijkheid,
en zei tegen Hem: Dit alles zal ik U geven, als U knielt en mij aanbidt.
Toen zei Jezus tegen hem: Ga weg, satan, want er staat geschreven: De Heere, uw God, zult u aanbidden en Hem alleen dienen.‘ – Mattheus 4:8-10 HSV.
Toen iemand zei, u bent goed reageerde Jezus met: alleen God is goed!
Zowel joden als moslims geloven niet dat Jezus zelf God was!…
Ook een spiegel is niet wat ie weerkaatst en toch is hij gelijk zijn inhoud, zonder enig twijfel! In Jezus konden we God zien: want hij zei zelf ook: wie mij heeft gezien heeft God gezien.
Daarentegen zei hij ook zat dingen, die de luisteraars vertelden: Er is maar Een God!
Zo heeft Jezus het over het grote oordeel, waarvan niemand dag en tijd weet, de engelen niet, hijzelf niet dan… God alleen!

Er zijn mensen die geloven Jezus te zijn, omdat ze zichzelf blijkbaar zo een met hem en zijn geschiedenis ervaren: dat ze hem zelf wel moeten zijn. Zo heb je heel veel mensen die beweren iemand te zijn van vroeger, uit de grote wereldgeschiedenis.
Maar… waarom dacht Jezus bijvoorbeeld dat ie de Messias was?
Want de joden in zijn tijd, zijn volk, geloofden namelijk niet in Jezus als de grote Messias (die hen zouden bevrijden van de overheersing door de Romeinen), toen hij stierf aan het kruis!
Moslims geloven wel dat Jezus de Messias is maar geloven daarentegen niet dat ie gehangen werd aan een kruis! God overwint en gehangen worden aan een kruis, is gezichtverlies, nietwaar?
Christenen geloven dat ie stierf aan het kruis maar vervolgens opstond uit zijn graf, opnieuw tot leven kwam. Dat zien zij als overwinning en als een teken van God!….

Er zijn mensen die niet geloven in een God maar wel in innerlijke verlichting. Zoals boeddhisten dat massaal geloven!
Hun meester zei van zichzelf niet dat ie god was. Maar leerde wel een pad van geestelijke bevrijding, verlichting. Ook wilde hij niet gezien worden als een autoriteit, dat mensen hem volgden doormiddel van geloof. Hij zei: onderzoek mijn leringen op waarheid.
Gautama Boeddha beschouwde zichzelf als een ontwaakt mens, een mens die niet langer onderworpen was aan de wereld van verlangens!
Toch werd hij uiteindelijk – na zijn dood – ook aanbeden en zie je over de hele wereld beelden van hem! Mensen bidden met hun problemen tot hem. Zoals christenen tot Jezus bidden.
Ook praten moslims op een hele speciale en toegewijde manier over hun grote profeet Mohammed. Zij zeggen verafgoding van mensen te verwerpen!…
Maar in de hele wereld zie je dat mensen graag in mensen geloven. Zie je dat voetballers en filmsterren aanbeden worden, als goden!…
Joden hebben vaak in hun geschiedenis beelden gemaakt die zij konden aanbidden, vaak werden zij hierin beïnvloed door omringende volken, die dat normaal vonden.
Hindoes geloven boven alles in Brahman, de onpersoonlijke God. Maar zij aanbidden alle vormen van leven waarin zij geloven waarin hun God zich openbaart. Van Brahman kun je niets zeggen. Hij is zonder eigenschappen. Noch man, noch vrouw. Et cetera. En toch bestaat hij. De ware innerlijk natuur van de mens is volgens de hindoe gelovige gelijk aan Brahman, zoals een waterdruppel uit de zee, gelijk is aan de zee.
Ook moslims beschrijven God liever niet. Zelfs het woord Vader, vinden zij te bepalend. Net als joden vinden zij dat je van God geen beeld mag maken. En hindoes hebben van Brahman dan ook geen beeld!…
Maar de hindoe heeft geen moeite om te knielen voor een mens, waarin God zich openbaart.
Christenen geloven in de drie-eenheid. Vader, Zoon en Heilige geest. Je ziet wel beelden van Jezus maar er wordt geen specifiek beeld gemaakt van de Vader of de Heilige geest.
Christenen hebben geen beelden in hun huis van de Vader.
Had God een kind? Of is Jezus niets anders dan een aangenomen kind? Waarin en waardoor God zich tweeduizend jaar geleden heeft gesproken?
Na Jezus kwam de Trooster in de wereld. Jezus liet zijn volgelingen niet alleen. In het Oude Testament van de joden, werd/wordt gesproken over God, de Messias en de engelen! Geen officiële drie-eenheid, zoals bij de christenen. God wordt zichtbaar door zijn engelen. En op aarde zal dan de Messias komen, de grote koning van de eindtijd. Die voor vrede zal zorgen voor Israël en alle andere volken.
Christenen geloven echter dat de Messias al verschenen is in Jezus van Nazareth. Hij werkt samen met zijn engelen hier op aarde.
De Trooster lijkt op een speciale engel, met een speciale taak. Die bescherming en onderricht geeft aan de gelovigen in Jezus!
Een engel hoef je niet altijd te zien als hij zijn werkt doet. Dan is hij als een heilige geest, achter de schermen, nietwaar?

IS, de verschrikkelijke terroristische organisatie, heeft als belangrijkste uitgangspunt christenen aan te vallen, omdat zij geloven in drie goden!
Dat God zich in en door alles zich kan openbaren, lijkt me geen zonde. Maar bijvoorbeeld een boek, als de Bijbel of de Koran gelijk te maken aan God zelf wel! Hoeveel respect we dan ook mogen hebben voor zulk belangrijk geschrift, toch is het niet God zelf. Een boek kan je verbranden, God namelijk niet. Zo kan een mens ook niet God zijn.
Jezus is voor christenen het woord van God, zoals de Koran dat is voor moslims.
Mohammed had een punt toen hij kritiek begon te geven op de verafgoding van de mens Jezus. Hij accepteerde Jezus als een groot genezer, profeet en Messias. Joden daarentegen zien Jezus hoogstens als een leraar en genezer.
… … …

religious-2262799_640

Afbeelding van Abdullah Shakoor via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.