Hierarchie binnen kloosters

Of dat we het hier nu hebben over boeddhistische of christelijke (e.d.) kloosters, doet er niet aan toe.
Je hoort van leraren die dan de boel bestieren. ‘Verlichte dictators,’ noemde Jiddu Krishnamurti hen.
Ik geloof zelf dat je geen geestelijk leider van een ashram of klooster zou moeten willen zijn. Want de leer is immers de leraar. Je kunt misschien wel uit praktisch opzicht, een bepaalde rol kunnen bekleden. Maar iedereen dient simpelweg gelijk te zijn. Je bent allen leerlingen van de Boeddha of de Christus of…
En als jezelf gelijk bent geworden aan je leermeester dan kun je inderdaad een geestelijk leider zijn! Maar welk gezond nadenkend mens wil dan nog aan het hoofd staan?
Persoonlijk geloof ik meer in scholen. Dat de zogeheten verlichte leraar, aan het hoofd staat van een school maar niet het hoofd is van een ashram of klooster. In de praktijk blijkt steeds weer, waar de nodige mensen intensief samenleven, vormen van dictatuur, misbruik e.d. gauw op de loer komen te liggen! En bij een school gaat iedereen – na de les – lekker weer naar zijn eigen huis!


Gepubliceerd door

Nathan

Self-knowledge has had my undivided attention all my life. I have sought spirituality close to home and traveled through India and Israel. I have written for various magazines, including Religion & Mysticism. Furthermore, I have given lectures and workshops alone and together with my wife Chandra in the light of self-knowledge and healing. "He who knows everything except himself misses everything." (Gospel of Thomas.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.